Wil je direct contact?

085-4018270

homepage quote

Peppermind psychologen

085-4018270

 

EFT relatietherapie | De droeve tango

Ze zitten tegenover me. Het is ons eerste gesprek. Voor mij bijna altijd een heel dankbaar gesprek. Omdat ik zoveel zie en zoveel kan geven. Hoe ze met elkaar omgaan, kun je zien in elke zin: zij duwt en trekt, hij vlucht. Het is een van de drie droeve tango’s…

Het doorbreken van de dans

Er zijn drie mogelijke patronen die de communicatie vaak in de weg staan: de een duwt en de ander vlucht, jullie duwen allebei, jullie vluchten allebei. De laatste is het zwaarste. In het begin van de therapie herstellen we die communicatie. Zodat jullie gewoon weer met elkaar kunnen praten.

De band herstellen

Die eerste fase bij EFT relatietherapie is heel belangrijk, maar nu wil ik het hebben over wat daarna komt. Dat gaat helemaal over hechting, samenzijn, jullie verbond. In de EFT relatietherapie gaan we de diepte in: we vinden verlangens, angsten en het beeld dat jullie van jezelf hebben. We verkennen de behoefte gezien te worden, geaccepteerd voor wie je bent.

Jullie spreken de diepe verlangens en tergende angsten uit – dat is kwetsbaar, dat is soms confronterend voor jezelf én de ander.

De ander kennen

Jullie verbreden de emotionele ervaring van jezelf, de ander en jullie samen. Je leert begrijpen wat de ander nodig heeft, waar zijn pijn zit, waar haar verlangen. In die verdieping krijg je begrip voor gedrag, je snapt waarom de ander neigt naar vluchtgedrag, je begrijpt wat die vraag om aandacht écht betekent.

Elkaar leren kunnen

Vanuit dat begrip bouwen jullie een nieuwe manier van contact: liefdevol, verbonden, zorgzaam en met begrip en herkenning voor elkaar. Zo vinden jullie een werkelijk nieuwe manier van samenzijn.

Je merkt dat jullie dans verandert, jullie maken een nieuw verhaal. Op dit moment in de therapie kijken we terug. Waarom kwamen jullie ook alweer? Wat waren de concrete problemen en vragen? Het is eenvoudig nu om die op te lossen, sommigen zijn vanzelf al verdwenen.

Sterker dan ooit

Dat stel dat tegenover me zat; zij de jager, hij de vluchter. Ze hebben het gedaan. Vanaf dat eerste ongemakkelijke gesprek vol weerstand en verdediging hebben ze gewerkt.

Eerst aan de praktische stap van het gesprek. Ze hield haar jagen klein. Hij bleef vaker waar hij was.

Toen aan het herstellen van de band – wat wilde ze eigenlijk met dat jagen? Waarom zocht hij de stilte? Ze vonden de kwetsbare kleine redenen in hun hechtingspatroon.

Ze leerden elkaar te zien, te horen en te dragen waar nodig. Hun band verdiepte. Hun verbond. Natuurlijk zijn er op hun weg problemen, zorgen en moeilijkheden. Maar ze zijn wel altijd samen.

Wil je meer weten over relatietherapie?

Klik dan even door naar onze pagina over relatietherapie of neem snel contact met ons op en bel 085 – 40 18 270, wij helpen je graag bij Peppermind!