Wil je direct contact?

085-4018270

homepage quote

Peppermind psychologen

085-4018270

 

Waarom ga je niet naar de psycholoog?

Wat houd je tegen? Waarom twijfel je? Ik vraag het omdat veel cliënten na afloop zeggen: “Had ik het maar eerder gedaan.”

Is het schaamte? Twijfel? Onzekerheid, onbekendheid, kosten? Waarschijnlijk een beetje van allemaal. Dat is zonde, en in sommige gevallen zelfs schadelijk.

Wat is een psychische klacht?

Je hebt een psychische klacht als je iets in je leven, de liefde of het werk wilt veranderen en het lukt niet. Moeilijker hoef je het jezelf niet te maken. Je kunt duizenden lijsten met symptomen uitpluizen, maar uiteindelijk gaat het om jou en jouw leven.

Waarschijnlijk beperkt je klacht je. Je kunt niet doen wat je wilt doen, je kunt niet zijn wie je wil zijn. Je hebt er dagelijks last van. Misschien is het wel al zo dominant, dat je het gevoel hebt geleefd te worden.

Geen luxe…

Een psychische klacht is een serieuze klacht. Er voor zorgen dat je beter wordt is geen luxe maar noodzakelijk. Het gaat over jouw leven. Het enige leven dat je hebt. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat je daar heel goed voor zorgt. Voor je lichaam én voor je geest.

Wanneer is het erg genoeg?

Dat is een goede vraag. Ook hier geldt dat het antwoord heel eenvoudig kan zijn: het is erg genoeg als jij het erg genoeg vindt. Toegegeven, dat kan een beetje onbevredigend klinken. Maar het is lastig om bij jezelf een diagnose te stellen. Je kunt niet van buitenaf naar jezelf kijken en je kunt je niet met iemand anders vergelijken.

Tests, lijsten en ervaringsverhalen kunnen je op weg helpen. En dan nog. Dan nog is het pas erg als jij zegt: ‘Nu heb ik er genoeg van.’

Je gedrag is een antwoord

Ik wil nog één gedachtentestje met je doen. Die gaat over je gedrag. Je bent niet zomaar op deze website. Je bent op zoek. Wat je klacht ook is, kennelijk neem je het al zo serieus dat je tot actie over bent gegaan. Je weet dat je iets wilt veranderen. Je weet dat je het niet zelf kunt. En je bent zelfs al aan het rondkijken.

Volgens mij is dat een antwoord op de vraag ‘Wanneer ga je naar een psycholoog.’

Het gaat wel over jouw leven!

Als je uitstelt, als je blijft twijfelen, onthoud dan dat het over je leven gaat. Waar je er maar één van hebt, en waar het tenslotte allemaal om draait. Het is een geschenk dat leven. Een geschenk dat je aan jezelf kunt geven.

Heb je hulp nodig?

Neem dan snel contact met ons op en bel 085 – 40 18 270, wij helpen je graag bij Peppermind!